77. La Batalla de Poitiers

Poques vegades el mite i la realitat estan més lluny l’un de l’altre que en l’esdeveniment que ens ocupa aquesta setmana. La Batalla de Poitiers (732) ens demostra que, ben sovint, la importància d’un fet és la importància de la imatge que se’ns construeix al seu voltant, més que no pas la realitat d’allò que va passar.

1024px-Steuben_-_Bataille_de_Poitiers

La victòria dels homes de Carles Martell, el majordom de palau del rei merovingi, sobre les tropes musulmanes que atacaren el sud de França s’ha vist com un dels moments clau de la història europea. La primera gran victòria sobre els musulmans; un conflicte armat que va dibuixar el naixement d’Europa. Darrera d’aquesta mitificació s’unien els interessos dels majordoms de palau, que volien presentar-se com la única opció legítima per a ocupar el tron franc, amb els del papat de Roma, que buscava un poder terrenal fort per a convertir-lo en el defensor de la Cristiandat.

Aquesta setmana, a les Portes de Troia, recorrerem la batalla i, sobre tot, la situació del dos contendents, per tal de veure què hi ha de realitat i què de mite a la batalla de Poitiers.

Leave a Comment