73. Els intents de cristianització del Japó als segles XVI i XVII

Pels europeus, el Japó era un territori ben desconegut fins l’arribada dels primers navegants portuguesos. No era, com Xina, un vell i intermitent conegut, amb el quals els contactes, tot i escassos, s’havien anant reiterant al llarg del segles. El Japó i Europa eren dos mons que no s’havien tocat encara, fins l’arribada dels primers comerciants i missioners portuguesos.

L’arribada d’aquests va arribar en un moment immillorable per a les seves intencions. Amb un Japó fracturat per les disputes internes i les lluites de poder entre uns i altres senyors, l’arribada dels jesuïtes, que venien amb la Creu i la Bíblia, però sobre tot venien amb armes de foc, va ser rebuda per alguns dels poders enfrontats si no amb els braços oberts, si amb un interès que no hagués estat tal en un Japó unificat.

 

martires Nagasaki

 

Ben aviat portuguesos, castellans, holandesos i anglesos competiren per fer-se valer com a interlocutors amb el Japó. Els uns més preocupats per cristianitzar-lo, els altres desitjosos d’aprofitar les oportunitats comercials que aquest nou mercat obria.

Al programa d’aquesta setmana, de la mà d’en Jonathan López-Vera, creador d’ historiajaponesa.com (una pàgina que des d’aquí us recomanem moltíssim) parlarem d’aquests primers contactes entre els europeus i els japonesos, utilitzant com a fil conductor els intents de cristianització.

Esperem que us agradi.

 

Leave a Comment