QUI SOM?

El programa

 

A les Portes de Troia va néixer a la tardor de 2013 amb una intenció ben senzilla; ser un espai radiofònic setmanal on parlar d’allò que ens apassionava i ens continua apassionant, la Història en majúscules. Un raconet setmanal on poder xerrar, explicar i debatre sense cap altre pretensió que aprendre nosaltres mateixos i donar a conèixer aquells moments de la Història que creiem interessants. En aquests anys la cosa ha anat creixent més enllà del que podríem haver sospitat en un primer moment (senyal que ser historiador no és sinònim de ser futuròleg) i ara tenim presència a les xarxes socials i en una vintena llarga d’emissores arreu de Catalunya. Continuem, però, amb la mateixa il·lusió que el primer dia i amb les mateixes ganes de sorprendre’ns cada setmana i aprendre coses noves. Amb ganes de viatge, d’anar allà on ens porti la nostra curiositat i la vostra companyia.

L’equip

 

Sergio Rodríguez Salces

La ràdio és una experiència apassionant que des de ben petit he viscut molt de prop. El 2005 vaig decidir viure-la en primera persona i començar a col·laborar amb la ràdio de Cerdanyola moderant tertúlies, participant en programes d’entreteniment i principalment amb el programa i podcast de videojocs Arcadia Gamers amb un cert èxit.

Sóc llicenciat en Història i ara estic cursant el màster d’Història Contemporània a la UAB. De gran m’agradaria treballar de professor de Secundària. Actualment desenvolupo la meva tasca educativa com a coordinador de menjador d’una escola a Ripollet.

A més de la història, els videojocs i l’educació també m’interessa la política. El 2009 participo d’una candidatura que treu representació a Cerdanyola i durant més d’un any sóc regidor al seu Ajuntament.

Prenc el relleu de presentador del programa A les portes de Troia amb moltes ganes, interès i il·lusió.

Alberto Reche Ontillera

No entenc la investigació sense la divulgació. El món acadèmic, a voltes, és una freda torre d’ivori des de la qual la ciutadania i les seves necessitats, gustos i apetències culturals queden molt i molt lluny. Per això, quan l’Oliver i l’Albert em van proposar començar un programa de ràdio sobre Història, no m’ho vaig pensar ni mig segon. I aquí estem, compaginant la ràdio amb el tram final (espero) de la meva tesi doctoral sobre alguns barcelonins de mitjans del segle XIV feta, com la carrera d’Història, a la UAB, i amb altres activitats sempre relacionades amb la investigació o la divulgació.

Així, col·laboro de tant en tant amb la revista Historia. National Geographic (amb National Geographic vaig treure també un llibre sobre l’Europa dels segles XIV i XV), sóc membre de l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB i secretari de redacció i membre del comitè editorial de la revista Medievalia i coordinador d’una plataforma de cursos online (Aulae.es) de la qual ara només us faré una petita menció gens subliminal ^_^

També sóc doctor en Història Medieval per la UAB.

Oliver Vergés Pons

M’agrada explicar Història perquè m’agrada compartir una de les meves passions. Amb el projecte radiofònic A les Portes de Troia hem aconseguit poder explicar moments clau de la Història de la Humanitat d’una manera senzilla, entenedora i (esperem) divertida. Els historiadors no neixem ensenyats i hi ha qui diu que som com el bon vi, amb els anys millorem. Amb aquesta experiència troiana no només disfruto explicant, sinó que cada setmana aprenc coses que no sabia.

Vaig llicenciar-me en Història el 2013 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la mateixa universitat vaig fer un Màster en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana (UAB, 2014). A dia d’avui, sóc doctor en Història medieval a la mateixa universitat i col·laboro amb l’Institut d’Estudis Medievals (IEM – UAB) i amb l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU). Em dedico a investigar el comtat d’Urgell entre els segles X i XI, tema sobre el qual he escrit diverses publicacions especialitzades i també divulgatives, entre elles el llibre «Urgell a la fi del primer mil·lenni» (Edicions Salòria, 2015). També faig un curs a la plataforma Aulae.es i recentment he participat com a historiador a la redacció de «La Puta Història de Catalunya de la iaia» (La Galera, 2015).

Simplement espero que tot això que us expliquem us agradi i us ajudi a conèixer una mica més el nostre passat!