112. La creació de la Corona d’Aragó

Narrar la història medieval de Catalunya passa inexhorablement per explicar la unió del comtats catalans amb el regne d’Aragó a mitjans del segle XII. Gràcies al matrimoni entre Ramon Berenguer IV de Barcelona i Peronella d’Aragó, el fill d’ambdós, Alfons, va governar una corona formada per la unió dels territoris catalans i aragonesos, una unió que seria d’allò més prolífica anys a venir.

stendardo_del_re_daragona

Avui volem conèixer en profunditat aquesta història. El rei d’Aragó Alfons el Bataller, en morir, va deixar unes últimes voluntats que no preveien pas aquesta unió de territoris en un mateix monarca. Volem saber si aquestes darreres voluntats es van arribar a complir i quin paper va jugar en aquesta història Ramir el Monjo, germà del difunt Alfons i pare de Peronella. Ramon Berenguer IV era l’únic candidat per casar-se amb la nova reina d’Aragó? Per què va ser ell l’elegit?

I més enllà de totes aquestes qüestions, volem saber quina forma institucional va prendre aquesta nova corona. ¿Va suposar una unió real d’ambdós territoris o bé cada espai polític va seguir conservant la seva pròpia realitat?